Nova regulació del mercat hipotecari

El passat dia 16 de març es va publicar al BOE la Llei 5/2019, de 15 de març, reguladora dels Contractes de Crèdit Immobiliari, que haurà d’entrar en vigor als tres mesos de la seva publicació, amb l’objectiu d’ incorporar a l’ordenament espanyol la Directiva 2014/17/UE. Aquesta directiva venia a reconèixer que “(…) la crisi financera ha demostrat que el comportament irresponsable dels participants al mercat pot soscavar els fonaments del sistema financer, (…) i pot tenir greus conseqüències socials i econòmiques”, determinant la Comissió “una sèrie de problemes que pateixen els mercats hipotecaris de la Unió en relació a la irresponsabilitat en la concessió i contractació de préstecs, així com amb el marge potencial de comportament irresponsable entre els participants al mercat, inclosos els intermediaris de crèdit.”

Tota una declaració d’intencions.

Aquesta llei haurà d’esser ara objecte d’anàlisi profund i durant els propers mesos començarem a veure si la seva efectivitat és la esperada. En tot cas, haurem d’estar molt atents a la seva aplicació pràctica ja que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea s’haurà de pronunciar al respecte de la regulació del mercat hipotecari a Espanya com a conseqüència, entre d’altres, de la denuncia que la Comissió Europea ha interposat per incompliment  de l’estat espanyol, que hauria d’haver incorporat aquesta directiva abans del 21 de març del 2016.

En aquest recurs, la Comissió Europea, a través de l’Advocat General del cas, sol·licita al Tribunal que imposi a Espanya una sanció de més de 100.000 euros diaris per aquest incompliment.

Els Jutges del Tribunal hauran de començar les seves deliberacions sobre aquest assumpte i dictar sentència.

En tot cas, estarem pendents de la resolució del Tribunal Europeo i dels efectes que l’aplicació de la nova llei tindran al mercat hipotecari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *