Dret preventiu

Sovint arriben al despatx persones amb casos que nosaltres anomenem, amb un cert grau d’humor negre, autòpsies:

Com aquell qui es presenta al metge amb un cadàver i pregunta pel tractament, ens trobem amb situacions que s’haurien pogut resoldre amb una simple consulta, un burofax o la revisió d’un petit contracte, i per desconeixement, mandra o simplement per tal d’evitar les tarifes d’un professional, es converteixen en procediments judicials llargs i costosos, si és que tenen solució… i d’aquí el nom.

No són pocs els casos en que hom ha preferit baixar un model  de contracte d’internet, ha seguit els benintencionats consells de familiars o amics, o simplement ha deixat que una situació s’anés complicant sense fer-hi res.  Val a dir que és possible que aquesta forma d’actuar en moltes ocasions no tingui conseqüències, però s’ha de remarcar que quant en tenen, molts cops són de difícil solució.

Posar per exemple un cas real on una persona va signar el que ella considerava un contracte de lloguer de negoci, i al cap d’un any es va trobar amb la sorpresa que el suposat llogater defensava, contracte en ma, que en realitat n’havia traspassat la propietat, o el d’una persona que en voler reclamar els seus drets hereditaris es trobà amb que aquests ja havien caducat o el cas de qui després de negociar un conveni de divorci es va presentar amb el document ja signat per a que hi féssim un cop d’ull.

Podríem fer un llarg llistat de situacions d’aquest tipus, i probablement donarien per a omplir un llibre d’anècdotes, però on volem fer esment és que al igual que amb temes de salut, en el cas del dret també es recomanable la prevenció.

No cal demanar parer a un professional cada cop que haguem de prendre una decisió, però la negociació d’una compra, la redacció d’un contracte o la gestió d’una herència son coses que probablement farem pocs cops a la vida, i la intervenció d’algú que domini el tema molt sovint ens pot estalviar ensurts i diners.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *