Acords de renuncia en impugnació de clàusules sòl

Una de les polèmiques amb què ens trobem els despatxos d’advocats que tractem temes de clàusules sòl és la dels acords privats posteriors signats entre els clients i les seves entitats financeres, la majoria dels quals incorporen una reducció de la clàusula sòl a canvi d’una renuncia a reclamar per part del client.

El Tribunal Suprem, en una recent sentència (16 d’octubre passat), ha resolt sobre aquesta qüestió confirmant el criteri de la majoria d’Audiències Provincials, i és que aquests acords s’han de considerar nuls.

El que diu el Tribunal, és que, respecte a les clàusules en què s’aprecia falta de transparència (com en el cas de les clàusules sòl), la conseqüència és la nul·litat (de ple dret), i per tant el client (consumidor) no queda vinculat per la clàusula. A més, aquesta nul·litat és “insubsanable”, és a dir, no es pot reparar, i per tant, no pot ser considerat vàlid cap acord posterior que pretengui convalidar o “reparar” aquesta nul·litat, com és el cas dels acords privats als que ens referim.

Hem de recordar que aquesta nul·litat és “apreciable d’ofici”, és a dir, que el propi Jutjat o Tribunal que revisi el cas la pot determinar encara que no es sol·liciti pel consumidor.

En conclusió, el que diu el Tribunal Suprem és que l’acord privat de modificació de la clàusula sòl té els mateixos “vicis” que tenia la clàusula original, i que aquests vicis no es poden reparar (subsanar).

Però, encara més, el Tribunal estima que, encara que fos possible la subsanació, en el cas dels acords privats que comentem no seria tampoc vàlida, ja que no queda evidenciada una clara voluntat del client de convalidar el vici, sinó que en la majoria de casos s’han firmat perquè la pròpia entitat “recomanava” la signatura per obtenir una rebaixa al tipus d’interès, i per tant, el client els ha firmat sense conèixer, realment, l’abast d’allò que firmava.

Com sempre, l’anàlisi s’ha de realitzar cas per cas, prenent en consideració tots els elements que es van donar al moment de formalitzar la hipoteca, però sens dubte és un pas important en el tractament d’aquestes operacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *